Wednesday, March 17, 2010

Skill atau Jenama???

Assalamualikom...

ini adalah perkara baru yang ajeet nak buat dalam bloh kali ni.. berFORUM.. dan berharap kepada MUA2 juga pembaca yang lain sudi melunagkan masa untuk memberkan pendapat masing dalam setiap isu yang ajeet kupas kan...

topik pertama yang ajeet nak kupaskan adalah mengenai harga untuk setiap sessi makeup, Dinner, bertunang, nikah mahupun di majlis persandingan..

Ada diantara MUA yang harganya cukup murah dan berpatutan dan ada juga meletakan harga yang tinggi.. agaknya apa sebabnya ada perbezaan harga yang ketara eik?? sebab penggunaan makeup atau skill?? tapi yang pasti nya salah satu sebab adalah kerana NAMA,juga pembabitan dalam dunia solekan, MUA seperti Nurul Shukor, Saidatul Nisa, Ayang Kamel, Valshuq,Khir, Nurin dan seangkatanya mmg tak perlu dirungkai, sebab mereka itu sendiri sudah berada di landasanya yang tersendiri..

Apakah faktor MUA meletakan harga untuk setiap sessi makeup??? (harga Makeup sahaja ik bukan yang lain2)

Skill atau Brand barang yang digunakan???




Ada antara MUA yang meletakan harga kerana barang yang mereka gunakan, contohnya MAC. dan akan mengurangkan harga tetapi akan mengunakan barang yang lebih murah seperti elianto.. hurmmm patut ke mcm ni eik??

Yess.... ajeet sendiri akui barangan yang berjenama berkualiti tinggi. harganya seunit juga mahal berpatutan lah dengan NAMAnya kan..



Tapi kalu skill kita tak seberapa perlukah kita demand untuk meletakan harga service kita. Pakai Barangan berjenama hasilnya tak semestinya mendapat hasil yang elok kerana ianya bergantung kepada skill kita.. malah kalu skill MUA itu sendiri mmg bagus guna barangan dari pasar malam juga lebih cantik..



ini cuma pandangan ajeet, tapi kita sebagai orang yang memberikan service perlulah fikirkan juga dipihak yang satu lagi.. meraka mengharapkan wajah secantik artis pujaan masing2, ingatkan bila panggil MUA mengunakan barang berjenama dapat la cantik spt yang diharap.. Tapi hasilnya tak seindah bagai dikata.. mcmana tue??

fikir2kan la.. Skill atau Jenama??

Secara peribadi ajeet sendiri mengunakan barangan MAC.. tidak kesemuanya la, tapi hampir semuanya dari MAC dan ajeet meletakan harga mengikut harga pasaran, juga mengikut budget pelanggan...

11 comments:

ffnfuad said...

Setuju sangat statement ajeet tu..-Neeza

Jumie Samsudin said...

Noks....hang kena letak dalam Notes facebook noks! Sini aku tak rasa orang baca sangat. Masuk kat Fanpage MUA Malaysia!!

razzi@ajeet said...

hahaha tak pasai2 nanti aku kene hentam kih kih kih

A.I said...

Kak Ngah setuju ngan Ajeet!!! 105% setuju!!

SKILL adalah lebih penting dari jenama...lalalalalalala

aj-saudagar-butik-cintaaliahgallery said...

Alooooo Ajeet.....
bg pndapat AJ......same dgn Ai..harus la,dh tentu Ai tu student & team CINTA's...hohohohohohoho
SKILLZ adalah penting,& di susuli dgn hasil2 yg malatop..baru leh letak harge yg berpatutan ... ulangan , Berpatutan ye uolzzz.
mcm AJ...dh hampir 5 tahun dlm MUA ni...awal2 dulu,harge mmg ciput...tp,AJ naikkan skit demi skit mengikut ketahapan SKILLZ & HASIL AJ....lolololo

razzi@ajeet said...

aDIK BERADK NI MMG SEKEPALA.. SUKA LA TGK KORANG MASA KAT PWTC.. SANGAT KERJASAMA...

tya_tukangcantik said...

setuju 1000% tau!!

nazliman said...

Of course la skill yang...jenama tuh kita beli sbb it produce a good result..tapi tak semesti yg jenama murah tak give u a good result kan...so the key is...skill... :-)

razzi@ajeet said...

Thanks for very good comment. Hope mak andam or pak andam berfikir secara rasional. Lihat pada skill kita terlebih dahulu sebelum demand kepada customer,

Juga kepada individu yg minta di makeup. Rasanya tak perlu tanya barangan yg MAk Andam/ Pak Andam pakai, mereka ada portfolio mereka sendiri, tgk gambar n hasilnya bukan dengan bertanya jenama barangan okey..

Emacupcake said...

skill yang penting..brand num 2..klu barang mahal pun make up hampeh tak guna gak kan??hehe...sekadar pendapat jer..apa2 pun sy budak baru belajar..

NazzibsamaD said...

kan... tetiber nyampuk.